Meme mi demek gerek, göğüs mü demeli?

Memeler, yapısal olarak yağ ve bağ dokusu ile süt bezlerinden (meme guddesi) oluşurlar. Kadın vücudunun ikincil cinsiyet belirteçlerindendir. Ergenlik çağına kadar cinsler arasında fark göstermemelerine rağmen memeler, kızların ergenlik çağına girmesiyle yapısal değişiklik göstermeye ve bunun sonucunda da hacimsel olarak büyümeye başlarlar.

Memelerin yaşamsal (biyolojik) görevleri, insan yavrusunun anne sütü ile beslenmesini sağlamaktır. Bu görevi yerine getirmek için hamilelik sırasında süt üretmeye başlayan guddeler (süt üreten bezler), memelerin daha fazla hacim kazanmasına sebep olurlar. Bunun sonucunda meme dokusunu çevreleyen deri genleşir. Yavru sütten kesildikten sonra üretimi durduran guddeler fiziksel olarak küçülür, derialtı yağ dokusu azalır ve memeler hacim kaybeder. Deri dokusu ise bu durum karşısında yeterince toparlanamazsa, hepimizin bildiği durum, yani “involüsyon” memesi, halk arasındaki deyimlerle; “sünmüş”, “pörsümüş” görüntü meydana gelir.

Meme mi? Göğüs mü?

“Memeli hayvanlar” sınıfından olduğumuzu da göz önüne alırsak, bu sayfanın konusu olan organ için “meme” ismini kullanmanın doğallığı konusunda fazla söz sarf etmeye gerek yoktur. Bunun haricinde ve aslında daha da önemlisi; “göğüs (toraks – thorax)”, zaten, baş-boyun bölgesi ile karın bölgelerinin arasındaki kısımdır. Sırt omurları ve bunlara bağlı olan kaburgalar,içeride akciğerler ve kalbin bulunduğu bu alanı bir zırh gibi sararken, dış tarafta da memeleri taşırlar. Bütün bu yapının tamamına “göğüs” diyoruz. Bu yüzden “Göğüs Hastalıkları Uzmanı” olan doktorlar meme hastalıklarını tedavi etmezler.

Yani “meme” başka bir şey, “göğüs” bambaşka bir şeydir!

Memelerin, vücudun göğüs bölgesinde olması, insanlar, diğer primatlar (maymun, lemur) ve fillere özgü iken, kedi ve köpeklerde göğüsten kasıklara kadar dizili (torakoinguinal yerleşim), koyun, inek gibi geviş getirenler ile atlardaysa kasıklardadır (inguinal). Kanguru ve Koala gibi keseliler ise memelerini ceplerinde taşırlar…

Gördüğünüz gibi, iki kavramın birbiriyle ilişkisi, birinin diğerinin sınırları dahilinde olmasından ibarettir. Bilimsel açıdan bakıldığında doğrusu “meme”dir!

Aşağıdaki video animasyon meme dokusunun göğüs kafesi üzerindeki yerleşimini çok güzel göstermekte. Kaburgalarınızın üzerinde küçük ve büyük göğüs kasları (Pectoralis minor ve Pectoralis major kasları) bulunuyor ancak onlar bu aimasyna dahil edilmemiş. Cilt altı yağ dokusu da burada görülmüyor.Ancak gudde, yan, süt dokusunun tek parça halinde olmayıp, bir meyve salkımı gibi loblar şeklinde olduğu çok güzel vurgulanmış. Beyaz renkli damarla lenf damarlarıdır. Yine kan damarlarına burada yer verilmemiş.

Sormak istediğiniz bir şey var mı?

Arayın
WhatsApp
Telegram